Anasayfa » Wordpress Geliştirme » WordPress SEO ipuçları – 1

WordPress SEO ipuçları – 1

WordPress SEO ipuçları – 1

WordPress SEO ipuçları olarak yayınlanacak yazı dizisinin ilk yazısı ile sizlerleyiz. Öncelikle WordPress ve SEO kavramlarının birleşmesi sonucu sitenizde yapmanız gereken site içi SEO çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Bu yazı site içi SEO konusunda WordPress sitelerinizde neler yapmanız gerektiği hakkında sizlere bilgi verme amaçlıdır.

Site içi SEO nedir ?
Site içi SEO ismi gereği site içi yapılacak olan SEO çalışmalarıdır. Bu çalışmaları kısaca özetleyecek olursak; kalıcı bağlantı ayarları, benzer yazılar eklentilerinin kullanımı, önceki sonraki yazı şeklinde içeriklerin bir biri ile ilişkilendirilmesi, tema yapısının xhtml ve css olarak valid hale getirilmesi, insanların sitenizi ziyaretleri sırasında içeriklere kolay ulaşmasını sağlayacak reklam çöplüğüne dönmüş bir yapı yerine daha anlaışır ve kaliteli bir görünümle içeriklerin sunulması gibi başlıklarda sınıflandırabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Temanıza Öne çıkarılmış görsel özelliği kazandırma

Kalıcı bağlantı ayarları ve önemi : Google botları .html yapısıında taradıkları sitelerden daha performanslı veri aldıkları için kalıcı bağlantı ayarlarımızın özgün ve Google tarama yapısına uygun olması şart. Özgün bir kalıcı bağlantı yapısı kurmak için WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları makalemizden yararlanabilirsiniz.

Benzer yazılar – Önceki sonraki yazı linkleri ve yazıların ilişkilendirilmesi : Ziyaretçiler bir konuda sitenizden bilgi almak için geldiklerinde ilgilerini çeken ve faydalı buldukları diğer konularıda incelerler. Tabi bu konuların ulaşılabilirliği çok önemlidir. Eğer sitenizde yazı içinde benzer yazıların gösterildiği bir alan yoksa ziyaretçi sadece ulaştığı içeriği okur ve sitenizi terk eder. Benzer yazıları yazılarınızın içinde göstermek için Contextual Related Posts eklentisinden faydalanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Twitter Share butonu ekleme Eklentisiz

Tema yapısının Valid değerler taşıması : Ücretli ve ücretsiz temalarda dikkat edilmesi ve düzeltilmesi gereken en önemli SEO alanıdır. Çünkü siteniz botların tarama ve yorumlama yapısına ne kadar uygunsa o kadar verimli sonuçlar alırsınız. Bu yapıyı oluşturmanız için bilginiz olması gereklidir. Bilginiz olmadığı durumlarda ücretli yardım alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yazılara otomatik olarak Google Plus butonu ekleme

Ziyaretçi bağlılığı ( içeriğin verimi ) : Ziyaretçi Google üzerinden sitenize ulaştığı zaman içeriği görmek ister. Reklam amaçlı spam (çöplük) sitelerde bunu sağlayamadığı için bu siteler uzun ömürlü değildir. Ziyaretçilerinize en sade ve anlaşılır yapıda içeriği sunmanız siteniz için faydalıdır. Reklam gelirlerinde düşüş olması muhakkaktır ama belli bir süre sonra ziyaretçileriniz bağlılıkları derecesinde reklamlarınıza tıklar ve faydalandıkları siteninde kazanç sağlamasını isterler.

OKUYUCU YORUMLARI

OKUYUCU YORUMLARI
  1. Murat Alemdar

    Acik ifade edecegim ve oncelikle cep telefonundan yazdigimi belirteyim (imla).

    Turk site alt yapisinda destek icin acilan tum destek siteleri berabat durumda. Soruyu soranindan ona yaniti yazanina kadar. Ornek ‘o zaman xxx klasorunun chemod ayarini ac’ iyi de bu nerdedir, chemod nedir, burasi neresi? Evet bunlari soran ogrenmelidir ama ogrenmek icin baska baska yerleri aramaya yollamak yerine, sadece soran anliyor diye ve sanki baska kimse bu konuya bakmayacak ve yine o musluman belki bilmiyordur diye dusunmemektedir.

    Hep alan’ disardan tuketen, bir birinden calan, iki kelimeyi bir araya getiremeyen, tum cahilligine ragmen b…tan bir yer acip aninda reklam pesine kosan yam yamlarla dolu. Cakma wbmasterim evet cunku bu kavrami hak etmek icin bir seyi de benim bulmam, uretmem gerek. Burada birinin yazdigini almak veya uygulamakla bizim ulkemiz yurudugu icin zaten durum budur.

    Seo…Seo…seo. Yahu bir tane farkli bir sey yazabilen cikmaz mi bu nasil istir? Temam var o kadar para ve full seo diyor. Dogru veya yanlis ama ben baska seo pakedini belki kullanmayacagim, bir tek konu olmaz mi bununla ilgili soyle guzelce? Belki birileri birgun ‘birakin coni ve Mark’in yaptigini adam olun’ akilli olun lan’ der diye umit ediyorum. Bu arada hayatimda ilk kez seo meo veya destek sitesine yazi yazdim. 43 yasindayim ve baidu bot siteyi sarinca bunca destek sitesinin bir hic oldugunu anladim. Onlara tesekkur ediyorum ki bu kadar berbat destek forumlari sayesinde kendi cozumumu urettim ve buldum.

    Herkes pr pesinde, para pesinde, calmak pesinde. Yabancilarin siteleri neden yuksek pr, onlarda niye oyle. Kardesim adam scrinptini yaziyor, calmiyor, google’ye yalakalik yapmiyor, kimsenin emek linkini ilk is olarak eklentiden, temadan silmiyor.

    Seo paketleri kurmadan kendim bakacagim, deneyecegim, bozacagim. Olur olmaz hic sorun degil bana gore.

    Neyse icimi doktum sag olun.

  2. Blogizma

    Öncelikle içiniz döktüğünüz için teşekkür ederim. Ülkemiz gelişim itibari ile malum gerilerde. İnsanlarda herşeyi hazırda, pişmiş olarak tüketiyor. Bu makalede anlatılanlar hemen hemen her sitede mevcut. Lakin her geliştirme olayının bir temeli olmak zorundadır. Bu makalede verilen genel olarak Site içi SEO gereksinimledir. Peki site dışı seo nedir ? Bunun içinde zaten sonra ki makaleyi okuması yeterli olacaktır ilgilenen arkadaşların. Lakin yaş olarak bizden büyük olmanızında verdiği hayat tecrübesine güvenip şunu söylemek istiyorum. Temeli olmayan bir binanın 10 yıl sonra çökmesine engel olmak çok zordur. Şahsım olarak bu makaleyi yazarken kendi tecrübelerimden ve Blogizma üzerinde kullandığım eklentilerden bahsettim.
    2 yılı aşkındır WordPress üzerine özgün çalışmalar hazırlıyoruz. İşlerden vakit oldukça aramıza yeni katılan ve WordPress’e merak salan arkadaşlara yardımcı olmak adına yazılar yayınlıyoruz. İşimiz eğitim üzerine olmadığı için tek yazıyı okumanız size yetersiz ve sağdan soldan toplama gibi gelmiş olabilir. Takip edecek vaktiniz, zamanınız ve sabrınız var ise bundan sonraki WordPress SEO ipuçları yazılarımızda Site dışı etkenler ve yapılması gereken çalışmalar hakkında kısa bilgiler olacaktır.
    Ancak biz herşeyi uzun uzun anlatacak zamana sahip değiliz, internet sektöründe hizmet veren ve kendini geliştiren kişiler yazıları okuyup kendilerince bu olayları geliştirmelidir.

  3. Murat Alemdar

    Takip edecegim sevdim burayi. Imla konusunda uzgunum cep telefonundan yazdigim icin. Ben de hep yazilarimda (Farkli hobi alani) tek bir makalenin her seyi anlatamayacagini beyan ederim, bu dogrudur. Ancak bakin; eger siz forum ortami olacak sekilde site acip sagdan soldan kopyalar ve emek vermezseniz iste site coplugune donen ulke haline gelirsiniz. Eger 14 yillik kendini kanitlamis ve neredeyse net ortaminda olanlar orada ”abi” diyaloguna kadar gelmisse sizin sitenizin o ortamdan insan kazanmasi zordur. Bakin zordur olmaz degil.

    Lisansina kadar, seo’suna kadar Vbulletin forumu acip 3 yilda belkide bizden once onlarcasi, bizden sonra onlarcasi cop olurken site en buyuk 2. Site konumuna geldi.

    Bunu neden yazdim; Okuyan arkadaslar olursa iyi anlasin. Oturduk yazdik, arastirdik yaptik, milyarlik aletleri kendimiz yaptik aha budur dedik de basardik. Ben yapi olarak belki fazla uc dusunuyorum ama kendimize ait olani kovalamazsak bu islerler bu kadar olur.

    Acik yazayim, konu aratiyordum ”hazir eklentilerle gelen linkler” yani eklenti kurdugumuzda adamlar dogal olarak link ekliyor footer veya turevi yerlere. Bunlar baclink midir, link cikisi konumunda midir, siteye zarari nedir…yok yok yok! Bulamadim inanin. Bunla ilgili makale bekleriz sizden, varsa link de olur.

    Sevgiler…

    Blogizma : İnsanımız hazırı tüketmek konusunda ısrarcı olduğu için bildiklerimizi paylaşmanın bir kuru teşekkür bile görmediğinide görüyoruz. Sizinde bahsettiğiniz gibi çöplük olan sitelerden daha ziyade kendi deneyimlerimizi paylaşarak tamamen olmasa bile giriş kısımlarında arkadaşların faydalanması adına birşeyleri yazıyoruz.

    Yer yer eksik kaldığımız ya da tam detayları ile anlatamadığımız konular muhakkak vardır. SEO’dan ziyade WordPress üzerine temalarda yapılacak ufak değişiklikler ve kişisel çalışmaların sonuçlarını görmeleri için örnekler ekliyoruz.

    Zamanla hem tecrübelerimizi hem başımızdan geçen iyi kötü SEO maceralarınıda paylaşarak “Başkalarının tecrübelerini yaşayarak öğrenmek büyük ahmaklıktır.” sözünden kendilerine pay çıkarmalarına vesile olmak çabasındayız.

    Bahsettiğiniz eklentiler ile gelen linkler konusunda dört paraflık bir makale hazırlıyorum, umarım faydalı olur.

DUYURU
Yeni başlayan ve WordPress sitelerini geliştirmek isteyen kullanıcıları bir araya getiren WordPress Destek sitemiz açıldı!
WORDPRESS DERSLERİ
CSS DERSLERİ
SON YORUMLAR
  • BAĞLANTILAR
    SON DAKİKA HABERLER